Segedin i VINAmin (C)

Gradska kuća, Trg Sečenji

Nakon duge pauze od dvije ipo godine, konačno se vraćam putovanjima. Ovog puta sam odlučila da to bude Segedin. Grad koji se nalazi u južnom dijelu Mađarske i središnjem delu Panonske nizije. Smješten u neposrednoj blizini granice sa Srbijom, na 210 km od Beograda predstavlja stanicu većine putnika kao i redovnu vikend destinaciju građana Srbije.

U Segedin sam pokušala da odem u par navrata. Prvi put je to bilo 2018-te godine. Treća sreća, ili četvrta – sve me nešto vuklo da odem u ovaj grad. Interesantno je da nisam puno istraživala o gradu, jednostavno mi se išlo iz nekog, meni neobjašnjivog razloga. Kasnije mi biva jasno zašto. Samo ću vam reći, Segedin je mnogo više od shopping destinacije.

TRANSPORT I GRANIČNI PRELAZI

Postoji više načina da dođete do Segedina. Možete ići kolima, autobusom, vozom ili rezervisati turističku turu. Mi smo uradili potonje, kako bi dobili što više informacija o gradu.

E sada, ukoliko je vaš izbor autobus – posebno se naoružajte strpljenjem. Dešava se da se na granici čeka najmanje 2-3 časa, u zavisnosti u kojem periodu godine putujete. Mi smo putovali preko graničnog prelaza Horgoš . Vjeruje se da su na ovom graničnom prelazu carinici nešto brži u odnosu na drugi prelaz – Kelebija. Međutim, za Horgoš se odlučuje više putnika što stvara gužvu, tako da u suštini dođe na isto-svuda se čeka zbog nečega. 🙂 Ovo je samo malo upozorenje da znate šta da očekujete. Mađarskim carinicima se ne žuri. “Nije preša,” što bi rekli mi Bokelji. Grad je predivan i vrijedan posjete naročito ako je u toku jedan od festivala. Pa da počnemo!

FESTIVAL VINA

Pohod na Mađarsku je krenuo, osvajamo Segedin ili pak on nas! Povod je još ljepši jer se u periodu kada mi putujemo (krajem maja), održava Festival Vina. Čim se zakorači na segedinsko tlo, osjeti se toplota. Ništa čudno. Sa godišnjih 2000 sunčanih sati, Segedin se smatra najsunčanijim gradom Mađarske. Spas tražimo u vodi i šeširima. Vinom se baš rashladiti i ne možemo, ono nas je samo dodatno zagrijalo. 😀 Na ulazu festivala će vam ponuditi da kupite vinsku čašu, što može biti zanimljiv suvenir. Mada možete je i “pozajmiti”. Velika čaša košta oko 3 eura, a mala oko 2. Za čašu vina očekujte da (dodatno) platite od tri eura pa na dalje. Mnogi štandovi prihvataju plaćanje karticom. Mi smo za svaki slučaj ipak razmijenile novac u tržnom centru “Arkad” koji se nalazi na nekih petnaest minuta hoda od centra. Ovdje možete probati čuveno mađarsko vino Tokaji.

Mađarska vina željno iščekuju da se otvore

Moja impresija Segedina je da je to jedan spoj različitih arkitektonskih pravaca. Negdje podsjeća na Barselonu (Palata Reok), negdje na Veneciju (Katedralni trg) i Rim (Muzej Ferenc Móra), a grad nosi i epitet “mali Beč”. Mađari su se izuzetno potrudili da grad osvoji srca mnogih putnika koji požele da mu se vrate. Famozna rečenica “Segedin će sada biti lepši nego što je bio”cara Franz Joseph-a to potvrđuje. Naime, velika poplava 1879. godine kada se Tisa izlila, uništava grad. Tada se Mađarski narod zainatio i uz pomoć drugih evropskih gradova gradi novi Segedin, izgrađen po principu prstenova koji su dobili imena po gradovima koji su im pristigli u pomoć. Zato danas možete prošetati ulicama koje nose nazive Parizsi ili Berlini korut (prsten).

Grad krasi obilje trgova, bakarnih statua i parkova. Mi smo posjetu ovom gradu započeli u Elizabetinom parku koji je nekada bio i tvrđava. Park je omaž kraljici Elizabeti, narodski poznatoj Sisi, gdje se nalazi njena statua.

Dalje obilazimo gradsku kuću – Nalazi se na glavnom gradskom trguSečenji trgu. Izgrađena je u neobaroknom stilu. Gradska kuća je sa susjednom zgradom spojena mostom zvanim “Most uzdaha” jer podseća na venecijanski. Namjena mosta je da se vladaru omogući lakše kretanje iz jedne zgrade u drugu i zadrže privatnost koja bi bila narušena da nije bilo ovog mosta.

MOJA TRI OMILJENA MJESTA

Na mene je možda najači utisak ostavio Katedralni trg (Dóm tér) i Zavjetna Crkva/Segedinska Katedrala (Szeged Cathedral) koja je četvrta po veličini u Mađarskoj. Katedrala dostiže visinu od 91 metara, a može da primi do 5000 ljudi. Građena je čak 17 godina! Ulaz u Katedralu je besplatan (Osim ako želite da se popenjete na Dimitrijev toranj) Uopšte nema gužve u ranim popodnevnim časovima. Arhitektonski gledano, katedrala predstavlja kombinaciju raznih umjetničkih pravaca uključujući Rimski, Vizantijski i gotiku. Na ovom trgu, nasuprot glavnog ulaza Zavjetne crkve, svakodnevno se oglašava muzički sat – u 12:15 i 17:45 h.

Segedinska Katedrala

Kada smo već kod pravaca, bitno je napomenuti da je pored pomenutih, u Segedinu prisutan i Art Nouveau stil a on se najlakše prepoznaje kod Palate Rek, iz 1907 koja je izgrađena za poznatog hidroinženjera Ivana Reoka. Zanimljivo je da je arhitekta Ede Magyar imao samo 29 godina kada je kontsruisao. Koristio je secesiju (pravac u gradnji) koja je gotovo prisutna u svim građevinama ovog grada. Plavi lotosovi na fasadi i linije oponašaju vodu. Impresivna građevina podsjeća na Gaudijevu Casa Milu upravo zbog simbola vode. Ovo je moje drugo po redu omiljeno mjesto u Segedinu. Treće omiljeno mjesto je Jevrejska sinagoga koju je projektovao rabin Lipot Baumhorn . Istoimeni projektant je napravio nacrt i za novosadsku sinagogu. Kažu da je najlepši dio sinagoge unutrašnjost kupole koja simbolizuje Svijet-obavezno uđite ukoliko vam vrijeme dozvoljava.

Jevrejska Sinagoga

DA LI STE ZNALI?

Da je Dugonič trg nazvan po svešteniku i učitelju Andrašu Dugoniču koji je napisao famoznu “Etelku“? Na ovom trgu se nalazi i Segedinski Univerzitet koji važi za glavni univerzitet južne Mađarske.

Da li ste znali i da je baš u Segedinu bila najveća uzgajivačnica paprike i da je pronalazač vitamina C mađarski ljekar i biohemičar Albert Sent-Đerđi koji je prvi put iz crvene paprike izolovao ovu “neophodnu namirnicu?

Nisam ni ja! 🙂 Svoju Nobelovu nagradu za svoje otkriće, Sent-Đerđi je dobio 1937. godine.

Na kraju naše posjete stižemo do Palate kulture. Zgrada je izgrađena za potrebe gradskog muzeja – Muzej Ferenc Móra i biblioteke. Nažalost nismo stigle ni do jedne od Palata- Grof, Dajč i Beregi kuće kao ni do botaničke bašte ali eto povoda da se vratimo ovom šarmantnom gradu. Ali zato smo vidjele Crnu kuću i najamnu palatu Ungara i Majera, meni posebno dragu zbog tornja na uglu sa ženama koje plešu.

Snalaženje u Segedinu je mnogo lako, a ljubazno stanovništvo grada će vam dati jasne i detaljne instrukcije.

KORISNE INFORMACIJE

***Trenutno se može ući u Mađarsku bez testova i potvrda o vakcinjaciji

***Ukoliko idete sopstvenim prevozom i budete koristili autoput, biće vam potrebna vinjeta

***U Mađarskoj je zvanično sredstvo plaćanja forinta (HUF). Na mnogim mjestima može da se plati i u eurima, međutim kusur se vraća u forintama.

***Nedeljom je parking besplatan

***Posjeta srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli je moguća uz prethodnu najavu.

ŠTA OKUSITI

-Riblju čorbu (Gulaš) koji ćete u meniju naći pod odjeljkom “Čorbe”

-Doboš tortu

-Kolač kurtoš

Ovdje možete nači izuzetno korisne informacije pred vašu posjetu Segedinu.

I konačno shvatih, ovaj grad je smješten na području koje obiluje izvorima termalne vode. Grad sunca i vode. Umjetnički grad. I još festival vina. Eto odgovora! Szeged, I’ll be back!

Ovaj izlet je realizovan od strane agencije Putokaz, a šta još zanimljivo spremaju, možete provjeriti ovdje.

Takođe bacite pogled na njihovu instagram stranicu. Tamo često objavljuju najnovije ponude i nagradne igre.

Srećno i do sledećeg druženja!

I ne zaboravite uzimajte dovoljno VINAmina C jer- “In vino veritas!”

Živjeli!

Vaš, lutajući šeširić

2 thoughts on “Segedin i VINAmin (C)”

  1. Милена Ротула

    Драга Анђела ,све прочитала ,дивно и описно све написано ,па и не морам да идем у Сегедин, oн је твојом причом дошао мени, упознала сам га и изглед и историју знаменитости ,као и умјетничке вредмости Сегедина!
    Х В А Л А !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *