Memoari zaglavljene djevojke (Part 2)

Prestonica Kulture

Ljetnje večeri u Novom Sadu znaju biti izuzetno zanimljive. Nezaobilazna ulica je Njegoševa ulica, u kojoj imate osjećaj da ste u jednoj od onih uskih uličica na primorju. Iznova se rađa taj osjećaj, osjećaj da ste u Novom Sadu, ali atmosfera je opet nekako drugačija. Nije li to rijedak osjećaj? Šetajući se centrom, naićete na još jednu usku ulicu sa velikim brojem kafića, klubova, kafana i pabova -Ulicu Laze Telečkog. Ova ulica je dobila naziv po reditelju i glumcu, Lazi Telečkim. Upravo ovdje, možete čuti neponovljive priče koju nose karirani stoljnaci, uz zvuk tamburice. Dobra zabava i provod su zagarantovani. Provlačeći se kroz uzane novosadske pasaže, otkrićete neobične kafiće i poslastičarnice.

Neko bi pomislio da ovom gradu samo još fali more, ali ne dajte se ni ovdje prevariti jer tu je Dunav -nepresušna rijeka i izvor inspiracije. Možda rijeka ne može zamijeniti more, međutim, kada niste u prilici poći negdje na ljetovanje, ono što možete uraditi po tom pitanju jeste – uživati u dugim šetnjama novosadskim kejom, oslušnuti priče koje vjetar priča o ovom gradu dok upijate sunce na Oficircu ili provodite dan u netaknutom Šodrošu.

Sve to i još više možete iskusiti na omiljenom kupalištu Novosađana-Štrandu. Ovdje se, pored plivanja, možete oprobati i u kajakarenju, jedrenju i veslanju. Sve u svemu, opcija za ljuljanje na dunavskim talasima ima pregršt.

A možda biste da se odmetnete u egzotičnije predijele i skoknete tu do “Tajlanda”? Naime, riječ je o ostrvcetu “Ko Čang” koje se nalazi nadomak Sremskih Karlovaca. Ušuškana oaza predstavlja idilu za kampere ili pak za izlet, odnosno bijeg na dan. U narodu još poznato kao “Majmunsko ostrvo” je relativno mlado ostrvo čija divljina ostavlja bez daha. Iz Novog Sada se ne stiže brzo do mora, međutim ovaj grad svakako nudi raznorazna kupališta i spas od vrućine.

Nasuprot vrelim ljetnjim danima, tokom zimskih hladnih dana alternativu predstavlja Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ ili drugim imenom “Spens” . Spens se nalazi u dijelu grada Stari Grad. Osim zatvorenih bazena, kuglana, takmičarskih sala za boks, džudo i stoni tenis, u njemu se nalaze mnogi lokali u kojima su smještene prodavnice. Ovdje se možete oprobati i u klizanju na ledu. Iskonska ljepota ovog sporta se može doživjeti i u dunavskom parku za vrijeme Novogodišnjih praznika kada grad dobija naročit sjaj, a park biva pretvoren u idiličnu “ Ledenu šumu” Istina je da Novosađani ne štede na kreativnosti i dekoraciji u želji da grad predstave kao jedan od najljepše okićenih u Evropi. Ljubitelji fotografisanja i pejzaža mogu iskusiti jedinstvenu euforiju u momentu kada padne prva januarska kiša, a grad se oslika na površini vode. U toj refleksiji nastaje jedna od najbajkovitijih razglednica Srpske Atine.

Mostovi kao i kultura u ovom gradu su od presudnog značaja. Za bogat kulturno-stvaralački život „krive su“ kulturne stanice kojih ima na pretek, sa jezgrom-Kulturnim centrom i Maticom srpskom koja nesumnjivo predstavlja srpsku najstariju kulturnu i naučnu instituciju. Naučnu instituciju koja je osnovana u Budimpešti a za svoje sjedište izabrala Novi Sad. Naučnu instituciju koja je postala uzor i ideal širom Evrope. Ići za maticom, ići sa tokom. Na to nas navodi Novi Sad. Tome nas uči Dunav.
Ići za ravnotežom i tolerancijom.

“Čuvaj mi moje Laloše
što sve to podnose po svom…
Čuvaj mi moje dođoše
koji su ovde našli dom,” reče jednom panonski morar, Đorđe Balašević, čije su riječi ostale uklesane u identitet Novog Sada.

Grad koji poziva na multikulturu, koji nudi za svakog ponešto, trudi se da zadovolji potrebe svojih građana i da nikome ništa ne zafali.

O tome svjedoči riznica festivala nalik Sterijinom pozorju, ključnom pozorišnom festivalu koji promoviše domaću dramu, muzičkim festivalima i pjesničkim susretima ,,Brankovo kolo. Tu su i festivali Kaledioskop kulture, festival kinematografije, festival vina Interfest i pregršt događaja uključujući i one posveće dijeci . Svi oni zajednički, opravdavaju titulu “Prestonice Kulture”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *